[ wydrukuj ]
[ wydrukuj ]

Przepis – na dłuuugi makaron z jabłkami


Składniki na 6 porcji:

  • 1/2 kg spaghetti
  • 5 kwaśnych jabłek
  • Sok z cytryny
  • 5 łyżek pestki słonecznika
  • 4 łyżki rodzynek
  • 300 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Sól
Jabłka myjemy, kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.

Makaron gotujemy, układamy w formie razem z jabłkami, polewamy sosem śmietanowym, posypujemy rodzynkami i pestkami słonecznika. Zapiekamy około 35 minut w temperaturze 180oC. Można przyprawić do smaku cukrem.

Smacznego.

Źródło: Moje gotowanie

Miszmasz:



[ wydrukuj ]

Zapiekane banany


Składniki

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 filiżanka wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 7 dojrzałych bananów
Nagrzewamy piekarnik do 175oC. Łączymy mąkę i miód. Delikatnie dodajemy wodę. Całość gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy masło, sok cytrynowy i gałkę muszkatołową.
Obieramy banany i układamy je w naczyniu do pieczenia.
Polewamy banany wcześniej przygotowaną mieszanką.
Pieczemy ok. 15 minut, podajemy ciepłe!

[ wydrukuj ]

Owocowa owsianka


Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 filiżanki owsianki błyskawicznej
  • 3 łyżeczki obranego, startego jabłka
  • 3 łyżeczki borówek
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej ciemnego)
Zalewamy owsiankę gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Dodajemy owoce, delikatnie mieszając, słodzimy. Podawajemy zaraz po przygotowaniu :)