[ wydrukuj ]
Maliny to owoce, które mogą naprawdę pobudzić wyobraźnię kulinarną i to przez cały rok. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na każdą porę roku:

Wiosna - Maliny wchodzą do gry…

Maliny znakomicie sprawdzają się w roli owoców, z których powstaje pyszny, idealny składnik deserów, naleśników i kanapek, niepowtarzalny i krótko przebywający zazwyczaj w kuchni – BABCINOWY DŻEMIK MALINOWY!

[ wydrukuj ]

Skąd się bierze BABCINOWY DŻEMIK MALINOWY?


Składniki

  • 1 kg dojrzałych dorodnych malin
  • 1 szklanka surowego soku z czerwonych porzeczek
  • 3 szklanki cukru
  1. Opłukane maliny przesypujemy cukrem i pozostawiamy na 20-30 min.
  2. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż się zagotują
  3. Do malin wlewamy świeżo wyciśnięty sok z porzeczek i gotujemy razem - od chwili zawrzenia przez okres 20 minut.
  4. Gorący wywar, umieszczamy w wygrzanych słoikach, szczelnie zamykamy
  5. Pasteryzujemy w temp. 85oC. przez 15 min.
  6. Słoiki ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu… najlepiej takim, które zna jak najmniejsza ilość członków rodziny, żeby miały okazję postać tam dłużej, niż jeden miesiąc ;)

Lato – Malinowo nadal jest!

Malinowy to ulubiony kolor wszystkich malinożerców, a latem nie ma jak zimny kisiel malinowy ze świeżą śmietanką, tylko jak go zrobić?

[ wydrukuj ]

Malina nie jedno ma oblicze – czyli Kisiel Malinowy
wprost z Babcinej mądrej głowy!


Składniki

  • 2 łyżki mączki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki malin
  1. Mieszamy mączkę kukurydzianą z małą ilością wody.
  2. W garczku gotujemy wodę, cukier i maliny przez około 5 minut.
  3. Dodajemy mączkę kukurydzianą i gotujemy jeszcze 1 minutę.
  4. Uzyskany wywar mieszamy w malakserze lub przecieramy przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.

Jesień – Czas pożegnać się z malinami.. ale czy oby na pewno? ;)

Czar malin nawet jesienią może nam towarzyszyć. Poniżej przedstawiamy naprawdę prosty przepis z malinami (mogą być te już w postaci hibernacyjnej, czyli mrożonek;) Przepis jest tak prosty, że możesz go wykonać razem z dzieckiem, a następnie poczęstować babcię ;)

[ wydrukuj ]

Mix Koktajl malinowy - czyli jak zakręcić malinom
w głowie?


Składniki

  • 1l schłodzonego mleka
  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  1. Wszystkie składniki wsypać do wysokiego naczynia, a następnie zmiksować
  2. Przygotować piękne pojemniki, wlać koktajl, udekorować: listkami mięty, calymi malinami, bitą śmietanką lub czym tylko podpowie Ci Twoja wyobraźnia
  3. Czekać na uznanie ;)

Zima – Malina zawsze się wkręci!

Ciepły, domowy obiadek zimą, i jeszcze najlepiej słodki, to marzenie każdego małego obżartucha, ale czy tylko małego??

[ wydrukuj ]

Pierogi z malinową niespodzianką!


Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki wody
  • jajko i łyżka oleju

Nadzienie:

  • około pół kilograma mailn (mrożonych lub świeżych)

Do polania:

  • roztopione masło i śmietana z cukrem

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy w garnku wodę (lekko osoloną)
  2. Zagniatamy z podanych składników miękkie, elastyczne ciasto.
  3. Rozwałkowujemy je cienko
  4. Kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy krążki szklanką.
  5. Na środku każdego kawałka kładziemy nadzienie z owoców i składamy po przekątnej lub na pół.
  6. Sklejamy brzegi, żeby maliny nie wypłynęły.
  7. Gotowe pierogi wrzucamy (po kilka naraz) na wrzącą wodę, mieszamy
  8. Gdy pierogi wypłyną wyławiamy je… i już są nasze

A na zakończenie mała ciekawostka:

Dlaczego nasze babcie tak chętnie robią przetwory z malin?
Nasze babcie ciągle nam powtarzały, że sok z malin jest najlepszy na przeziębienie, jesteśmy spokojniejsi po jego wypiciu … ach te maliny!!!